BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

WARKAH DARI NaMi (penulis)

~ASSALAMMUALAIKUM~

'SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA!!!'

blog ini hanyalah sekadar hiburan buat diri ini semata - mata... Tiada kaitan dgn org lain, so sebarang persamaan yg disengajakn / tidak disengajakan adalah secara kebetulan... maaf di atas segala kesulitan yg berlaku.... ^V^
Terdapat ralat dalam alat ini

Tuan/Cik Muda

Translate

Halaman

Selasa, 28 Januari 2014

Homemade Icecream~

Assalam sume!!!
   Ari nie sye nak kongsikan resepi utk buat homemade aiskrim... tp bkn aiskrim malaysia tau...mcm best je kn? hehe.. sye dpt resepi nie dr my friend... lebih tepat my senior or sempai, olala... haha, biasa r org mude, mcm2 diorg nak cube... so, my senior kasi resepi nie tp sebab malas & takut sye masih x buat2 aiskrim tu... haha, senior x perlu lah nak tunggu & harap sye kasi aiskrim homemade sye... cian die...

anyway~ senang je rupenye nak wat aiskrim mcm aiskrim baskin ribbin tu... ingatkn susah.. mcm nie hari2 boleh makan aiskrim... haha... (sendiri pn x merase lagi nie...)

Ok r nie resepinye ye..

Bahan2:

  • 1 tin susu cair
  • 1/2 tin susu pekat (nie ikut korg klau nak manis taruk r 3/4 tin..klau nak kurang manis letak 1/4..)
  • 1 sudu besar ovelatte (cari yg halal tau!)
  • 1 biji telur.. ( xnak pn xpe..)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 cawan air suam (nie klau nak kurangkn manis or nak cairkn serbuk koko... klau x tambah pn xpe..)
  • 3 sudu besar milo/serbuk koko or lain2 perisa (ikut suke korg nak buat perisa ape... perisa strawberry pn bleh, cume perlu cari je botol strawberry emulco kt kedai...)
  • bahan2 tambahan mcm choc chip, choc rice, nut & oat
Cara1:
  1. campurkn susu pekat & milo (klau gne serbuk koko kne gaul dgn air suam kasi cair dulu..)
  2. gaulkn hingga sebati dgn gnekn mixer (gne stand mixer lg elok..)
  3. masukkn susu cair, ovelatte, esen vanila, telur & pukul sampai kembang...
  4. masuk dlm bekas, tambah choc chip & sejukkan dlm peti sejuk (lebih kurang 1 jam r..)
OR

Cara2:
  1. dgn menggunakan stand mixer, masukkn susu cair, susu pekat, esen vanila, telur, ovelatte & pukul sampai kembang..
  2. tung ke dlm bekas ( utk buat mcm2 perisa, gne bekas2 lain)
  3. tambahkn perisa milo & strawberry ke dlm bekas masing2 & gaul sampai sebati..
  4. sejukkn dlm peti sejuk selama lebih kurang 1 jam..
  5. keluarkn & atmbah choc chip or choc rice..
nampak sedap kn? yummy~
nie ade bende best sye nak kongsikn.. rahsia turun termurun.. haha, kidding... nak makan aiskrim mcm makan pau goreng x? nie cara die..
First: ambil roti & taruk aiskrim  & takup dgn 1 lg roti..
then: gnekn gelas utk tekan smpai jg bentuk bulat..
last: goreng & makan...
nie r hasilnye selepas di goreng.. rase rangup di luar & cair didalam.. hope sume enjoy!
moge berjaya & enjoy your icecream!!! CHAIYOK!

0 ulasan:

BuTToN

fb Twitter

Post Menarik & Terkini

get this widget here