BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

WARKAH DARI NaMi (penulis)

~ASSALAMMUALAIKUM~

'SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA!!!'

blog ini hanyalah sekadar hiburan buat diri ini semata - mata... Tiada kaitan dgn org lain, so sebarang persamaan yg disengajakn / tidak disengajakan adalah secara kebetulan... maaf di atas segala kesulitan yg berlaku.... ^V^
Terdapat ralat dalam alat ini

Tuan/Cik Muda

Translate

Halaman

Khamis, 30 Januari 2014

Sye dah pakai Spec!!!

Assalam sume!!!
   Ari nie sye nak umumkn yg sye dah pakai spec! haha~ x tau r nak rse sronok ke sedih... rse sedih coz nikmat mate kurniaan Allah nie sudah ditarik sedikit... jelous dgn org lain yg boleh melihat dgn elok tnpa bantuan cermin mate or kanta lekap... rase sronok coz sye r org first dlm family sye yg pakai spec, my adik beradik xde yg pakai pn... & rse mcm cool je pakai spec nie coz nampak mcm budak pandai, hahaha...
papepon syukuri r  nikmat mata yg tuhan beri tu coz ade org lain yg kat luar sne yg langsung x dpt melihat alam sebab buta sejak kecil...

nampak mcm cool kn? kan sye dah ckp mmg cool punye r... haha

I'm not good at...

Assalam sume!!!
   Ari nie sye nak kongsikn sedikit kisah diri sye... hahaha.. nobody perfect kn? haih~

Yup, I'm not perfect...

yup, klau sye nak berubah kne lah berusaha utk ubah diri sendiri... bkn mengharap org lain akn ubah diri sye, malh kne r mengharap pd-Nya yg satu~
sye xde baik dlm brkomunikasi... even dgn keluarga & bff sendiri... ade je yg terase bile sye bukak mulut... haha, nak wat mcne dah mulut sye mmg xde insyuran... pastu x tau r nape sye mmg susah nak paham dgn ape yg org lain cube sampaikn... contohnye mcm nie, hari tu sye ckp dgn mak ayah sye yg sye ade perjumpaan utk penerangan upu.. then, my mom said yg kakak sedare sye nak dtg amik sye ari tu utk gi majlis abg sedare sye.. so sye anggap r yg mak ayah sye x kasi gi & sye plan r ape yg patut...and then, ari nie lak ayah sye tanye nak gi ke x perjumpaan tu... masalahnye die dah kt skola pon, sape nak hantar sye & mcne lak dgn kakak sedare sye tu nnt... so mmg sye x gi r perjumpaaan tu coz sye malas nak ubah plan sye... Haih~ x paham r sye... sye yg silap sampaikn maklumat or dieorg yg x paham situasi...

satu lg masalah sye ialah sye x pandai beri respon & riaksi ble bercakap dgn org lain... contohnye bile my friends telefon... sye jarang call org, slalunye mesej je... so, agak kekok & pelik ble ade org call sye... sye x tau nak jawab cmne... maybe sbb sye lebih selesa menulis drpd brcakap coz klau tulis kte akn pikir masak2 ape yg kte nak tulis tp klau ckp x lak... so bende terbaik ialah mesej je sye klau ade hal...

even sye suke melukis, sye x pandai nak ink kn lukisan tu... apetah lagi warnaknnye... sye lg selesa lukis gne pensil drpd gne pen... so, lukisan sye mmg akn jd comot klau sye ink kn nye... sbb tu kekadang sye agak cemburu dgn my sempai/senior & my friend yg pandai melukis... malahan dieorg lg hebat coz lukis pakai computer..how sadis~

haha~ ayat nie mmg susah nak terangkn maksudnye coz mendalam sgt pade sye... so, pepaham r sendiri ye! 
sye nie nampak je mcm alim & baik (puji diri sikit... haha) tp sye xde r baik sgt... so jgn menilai sye dr luaran... yup, mmg sye suke pakai tudung labuh, tutup aurat... tp sye ade gak aib yg sye x mau org tau, sye ade gak buat salah even sye sendiri pon kekadang x sedar... so yg terbaik ialah tegurlah jike sye ade buat salah coz sye bknnye malaikat yg tidak melakukan kesalahan.. sye juga manusia yg kekadang terpesong dari jalan-Nya yg lurus... sye juga hanyelah hamba-Nya yg lemah...

Selasa, 28 Januari 2014

Homemade Icecream~

Assalam sume!!!
   Ari nie sye nak kongsikan resepi utk buat homemade aiskrim... tp bkn aiskrim malaysia tau...mcm best je kn? hehe.. sye dpt resepi nie dr my friend... lebih tepat my senior or sempai, olala... haha, biasa r org mude, mcm2 diorg nak cube... so, my senior kasi resepi nie tp sebab malas & takut sye masih x buat2 aiskrim tu... haha, senior x perlu lah nak tunggu & harap sye kasi aiskrim homemade sye... cian die...

anyway~ senang je rupenye nak wat aiskrim mcm aiskrim baskin ribbin tu... ingatkn susah.. mcm nie hari2 boleh makan aiskrim... haha... (sendiri pn x merase lagi nie...)

Ok r nie resepinye ye..

Bahan2:

  • 1 tin susu cair
  • 1/2 tin susu pekat (nie ikut korg klau nak manis taruk r 3/4 tin..klau nak kurang manis letak 1/4..)
  • 1 sudu besar ovelatte (cari yg halal tau!)
  • 1 biji telur.. ( xnak pn xpe..)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 cawan air suam (nie klau nak kurangkn manis or nak cairkn serbuk koko... klau x tambah pn xpe..)
  • 3 sudu besar milo/serbuk koko or lain2 perisa (ikut suke korg nak buat perisa ape... perisa strawberry pn bleh, cume perlu cari je botol strawberry emulco kt kedai...)
  • bahan2 tambahan mcm choc chip, choc rice, nut & oat
Cara1:
  1. campurkn susu pekat & milo (klau gne serbuk koko kne gaul dgn air suam kasi cair dulu..)
  2. gaulkn hingga sebati dgn gnekn mixer (gne stand mixer lg elok..)
  3. masukkn susu cair, ovelatte, esen vanila, telur & pukul sampai kembang...
  4. masuk dlm bekas, tambah choc chip & sejukkan dlm peti sejuk (lebih kurang 1 jam r..)
OR

Cara2:
  1. dgn menggunakan stand mixer, masukkn susu cair, susu pekat, esen vanila, telur, ovelatte & pukul sampai kembang..
  2. tung ke dlm bekas ( utk buat mcm2 perisa, gne bekas2 lain)
  3. tambahkn perisa milo & strawberry ke dlm bekas masing2 & gaul sampai sebati..
  4. sejukkn dlm peti sejuk selama lebih kurang 1 jam..
  5. keluarkn & atmbah choc chip or choc rice..
nampak sedap kn? yummy~
nie ade bende best sye nak kongsikn.. rahsia turun termurun.. haha, kidding... nak makan aiskrim mcm makan pau goreng x? nie cara die..
First: ambil roti & taruk aiskrim  & takup dgn 1 lg roti..
then: gnekn gelas utk tekan smpai jg bentuk bulat..
last: goreng & makan...
nie r hasilnye selepas di goreng.. rase rangup di luar & cair didalam.. hope sume enjoy!
moge berjaya & enjoy your icecream!!! CHAIYOK!

Isnin, 27 Januari 2014

1 litre of tear

assalam sume!!!
   ari nie sye nak kongsikan 1 citer yg buat sye nangis dari awal citer smpai abis... sedih gile! *sob3* first time feeling gile tgk drama...  sampai adik sye pon x caye sye nangis, die yg dok sbelah sye pn nangis skali... cakap org je lebih adik sye nie... even adik laki sye & his friends pon nangis tau tgk cite nie...

dptkn dvd 1 Litre Of Tear dipasaran... or tgk je online kt YOUTUBE..
mne xnye citer nie dpt tempat ke-3 dlm list drama paling sedih time sye tgk tu... episode 1 je dah sedih coz watak utama die, aya, seorg gadis biasa, dpt tahu yg die ade penyakit lebih kurang mcm cancer otak la... then, ade kisah persahabatan, keluarga & cinta gak.. cite nie menunjukkn mcm mne kehidupan seseorg yg tahu die akan ade penyakit merbahaye & akan mati.. mengisahkn ketabahan seorg gadis mengharungi kedukaan & keritan sebagai penghidap penyakit merbahaya... mengisahkn bertapa pentingnya kasih syang antara keluarga, sahabat & insan tercinta... nak tahu pengakhiran cite nie? tonton lah sendiri ye!
AYA & keluarganye... Aya lumpuh & x dpt bercakap dgn lancar disebabkn penyekitnye..
watak utama, AYA & hero, HARUTO


P/S: cite nie diambil dr kisah sebenar & dilakonkn semula... *I still wanna to cry...*

kisah nie adelah kisah benar yg bukan direka semata-mata.. dipetik dari kisah seorg gadis bernama AYA KITOU..
nie lah die, AYA KITOU..




Khamis, 23 Januari 2014

Yeah, boleh aktif blog semula!!!

Assalam sume!!!
   lamenye x berblog, rindu korg sume! (berasa sedih yg teramat)
btw, segala masalah sye dah selesai... i'm happy 4 it... alhamdulillah tuhan permudahkn segalanye... so, sye boleh r start berblog semula! yeah!!!

oh lupe nak kasi tau... sye skarang nie tgh amik lesen memandu motor & kereta... so harap korg sume doakn sye yg terbaik ye! mmg sibuk sgt since masuk tahun baru nie... even sye dah habis skola, tgh tunggu result spm, tp masih terasa kesibukan pagi2 di rumah mcm mase skola dulu2... btw, sye rindu ssgt kt skola, kt cikgu2, & the most... of coz my bff!!! haih~ bile lg nak jumpe korg ye.... (ala2~ terfeeling lebih...)

bulan lepas my kakak sedare kahwin, bln dpn my abang sedare lak (adik die) & sorg lagi my kakak sedare... huhuhu... mmg penat x terkate (mcm die je yg nak kahwin... GATAL! hahaha...)

my sedare (yg baye sye tu...) pn sye rindu ssgt... mcm dah lame x jumpe je gayenye.... tp nak wat mcm manekn, die dok jauh sgt, dah tu dia pn sibuk memanjang... mmg jarang jumpe r, sbb tu klau jumpe rase nak cite sume bnde kt die even bende kecik je pn... tp klau jumpe msti rase janggal sikit, maybe sbb dah lame sgt x jumpe kot, or sebab dia makin matang... (sye tau sye nie nmpak mcm budak2... *sob3*)

abang long sye tahun nie die dah keje dah, penat die kate... mak sye suruh die sambung blajar tp die ckp x mau nak rehat dulu... hahaha, makin riuh r rumah sye coz ade abg long... abis adik laki sye dikejeknnye... walaupn x gi keje, tp abang long sye nie asyik keluar gak, gi lepak dgn kengkawan die... almaklumlah anak mude skarang...

my adik pempuan lak dah pindah masuk skolah sye, x mau amik arab die ckp... die kte arab susah, so die mintak abah sye tukarkn die ke skolah sye & adik laki sye tu... nasib baik sye dah abis skola, so x jumpe r die kt skola... cian adik laki sye, mcm mne r die layan adik pempuan sye tu kt skola... hahaha, tp sye rse lg kesian kt adik pempuan sye coz kengkawan adik laki sye mmg suke sakat org sikit...

tp tahun nie mmg banyak bende jadi... rse x caye je dah abis skola... btw, i'm happy 2 enjoy my holiday!!! yeah!!!

dah abis skola.. (feeling... not so bad)

BuTToN

fb Twitter

Post Menarik & Terkini

get this widget here