BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

WARKAH DARI NaMi (penulis)

~ASSALAMMUALAIKUM~

'SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA!!!'

blog ini hanyalah sekadar hiburan buat diri ini semata - mata... Tiada kaitan dgn org lain, so sebarang persamaan yg disengajakn / tidak disengajakan adalah secara kebetulan... maaf di atas segala kesulitan yg berlaku.... ^V^
Terdapat ralat dalam alat ini

Tuan/Cik Muda

Translate

Halaman

Ahad, 28 Julai 2013

making kek batik~

Assalam sume!!!
   Ari nie sye nak kongsikan resipi kek batik (bkn turun temurun dari keluarga sye...) yg sye blajar dr my MAK SU (thank MAK SU coz ajar sye!!!)

   kek batik nie simple je nak wat, sye mmg suke bnde yg simple2 nie.... hahaha, wat nie pon coz nak kasi my adik yg nak blik asrama, wat mkn tgh malam die and kengkawan.... (baik x sye, LOL)

ok r nie resipi die klau korg nak cecopy ye...


Bahan-bahan:

* 200gm millo@vico > boleh letak lebih sikit jika suka
* 250gm butter/marjerin
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis (300ml)@2/3 tin susu sederhana (500ml) > boleh kurangkan sedikit
* biskut meri secukupnya

Cara-cara
  1. Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil sekali...
  2. Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau(guna hand whisk) sehingga milonya hancur
  3. Seterusnya masukkan serbuk koko.... kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lg....
  4. Setelah pekat(membentuk kerak halus),padamkan api.
  5. Susun biskut meri di dalam loyang(lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk)lapis ngan adunan coklat,susu biskut meri lagi,sendukkan adunan coklat.Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis... (nie klau nak tersusun r, sye x suke susun so sye main sumbat & ratekn je dlm loyang tu
  6. Siap...dan biarkan semalaman.... potong dan hidangkan...kalau mahu cepat keras masukkan dalam peti sejuk dan bila keras potong dan hidangkan...
 
P/s: Seeloknya gunakanlah biskut meri yang plain, sebab rasanya yg x manis jadi balance la nanti dengan adunan yang dah cukup rasa tu.. & klau nak wat kek batik brunei cume tambah nestum, bleh gak tambah sedikit hirisan coklat bar dalam adunan klau nak lagi sedap or tabur sikit kekacang yg dikisar halus atas die… slamat mencuba!!!

0 ulasan:

BuTToN

fb Twitter

Post Menarik & Terkini

get this widget here