BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

WARKAH DARI NaMi (penulis)

~ASSALAMMUALAIKUM~

'SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA!!!'

blog ini hanyalah sekadar hiburan buat diri ini semata - mata... Tiada kaitan dgn org lain, so sebarang persamaan yg disengajakn / tidak disengajakan adalah secara kebetulan... maaf di atas segala kesulitan yg berlaku.... ^V^
Terdapat ralat dalam alat ini

Tuan/Cik Muda

Translate

Halaman

Jumaat, 31 Ogos 2012

MERDEKA Raye ^^

Assalam sume!!!
   Ari nie sye x nak wat apape entry yg panjang menjela2... sye jus nak ucapkn "Selamat Menyambut Ulang Tahun Kemerdekaan"... yg ke brape jgn tanye ye!

hehehe... Janji di ketupati... XP

Selasa, 21 Ogos 2012

RAYEku ^^

Assalam sume!!!

adik sedaraku yg cute ^^

ME

nie abang sedara yg akn berkahwin x lame lg... OK x?

mau cari gadoh?!

makcik2 & pakcik2 sume XD

adik sedara sye yg baru... COMELkn???

geng gadis melayu...

terune2 Hj Badeli & Hjh Tumirah

keluarga Mak Su

Keluarga Mak Ngah

Keluarga Mak Uda (sye)

Keluarga Cik Hindon

Mum & Dad... LOVE you all!!!

hehehe.... me, mom & dad ^^

Aiiik?! sejak ble sye dpt adik baru...

hohoho... HAPPY family...

100% cute!

OMG! Anak mummy mari!!!
   Salam hari rye ,wlaupon dah third rye heheeh.... SOri coz x dpt wish lebih awal, sibuk ssgt r utk persiapan rye. tu pasal x sempat nak wish.....

Truthly mmg gile sibuk coz org lain dpt cuti ari Khamis & Jumaat khas utk kemas umah ala kadar coz dah siap kemas time 1 bulan pose tu, sye sekeluarga lak baru sibuk nak dok kemas umah.... siap cat satu umah colour oren kot ( x tau nak klasskn dia colour ape).... panat tu jgn cakap r, naik patah riuk tulang belulang sye nie... hehehe, tp tu ok lg r, coz thn nie mak sempat siapkn jahitan baju rye (colour purple) & langsir... jgn jelez tau, mak sye nie mmg pakar bab2 jahit nie... cantik tu langsir umah sye, kembang kempis ble kne puji (nak tumpang sekaki gak tu)... hehehe, mak mmg TERBAIK r...

Thn nie first time, x g rye umah atok & nenek blah ayah kt Kulai tu time Firstday rye... AND, thn nie gak First time sye x nangis ble salam dgn mak, x tau nape... tp pade sye thn nie mmg kurang sikit rse seronok nak rye tu.... nak kte x jumpe saudare, x lak.... entah  r, sye pon  tau..

Malam rye lak, sye ade Family Day utk keluarga atok sye blah mak... tp nie bkn mcm Family day yg korg selalu tgk tu tau... rsenye ia lebih sesuai diucap sebagai majlis Tahlil beramai-ramai.... tp papepon, sye mmg HAPPY with all of this (walaupon agak kelam kabut sikit)

Pagi Second rye je dah ade rombongan marhaban dtg umah... so, subuh2 lagi dah kne tlg mak kt dapur masak itu ini...pastu makcik & pakcik lak dtg umah , lepak kt umah sampai ptg bru diorg balik.... mmg x terkate r cmne rse penat x cukup tgn tu.... FUHHH...

OK r, papepon sye nak ucap kn(walaupon dah terlambat nak wish) :

      "SELAMAT HARI RAYA"

kpd semua yg mengenali diri ini! XD

Isnin, 13 Ogos 2012

CornFlikeS ^^

 

Bahan-bahan ( dalam 60-70 cawan mini cookies )

  • 250gm cornflakes (kotak kecil)
  • 125gm butter (1/2 buku)
  • 1/2 cawan gula perang (tambah kalau suka manis)
  • 5 sudu makan madu (saya guna golden syrup masa ni sebab tak ada madu)
  • manik warna warni untuk hiasan

Cara-cara

  1. 1campurkan_bahan
    Campurkan butter dan gula dan masak atas api perlahan hingga gula larut bersama butter
  2. 2cairkan
    (saya terlebih rajin so masuk microwave je dalam masa 2-3 mins tapi kena kacau setiap min)
  3. 3masukan_madu
    masukkan cornflakes ke dalam adunan yang dah cair dan masukkan madu (masa ni saya guna golden syrup)
  4. 4aduk_sampai_rata
    aduk sampai rata
  5. 5masukkan_acuan
    masukkan dalam acuan dan taburkan manik warna warni dan bakar selam 10-15 mins atau sampai dasar kekuningan (jap je tau)

Chocolate Chip Cookies

Bahan : 
 lebih kurang 100 keping 
190 g mentega - lembut
45 g gula perang
80 g gula kastor @ icing
220 g tepung gandum
1/2 sk rata baking soda
1 sk serbuk koko ( lebihkan jika suka utk mendapatkan cookie yang gelap )
1/2 sk esen vanilla
170 g choc chip
170 g badam cincang kasar - di panggang
1 biji telur - yg sedang



Cara :
Tepung, baking soda, serbuk koko di ayak bersama.
Mentega, gula icing, gula perang di gaul rata dan sebati.
Masukkan telur dan esen dan digaul lagi hingga sebati.
Masukkan pula campuran tepung yang diayak tadi, gaul, diikuti dengan choc chip dan badam cincang dan di gaul hingga rata dan sebati.
Susun doh sesudu2 di atas loyang pembakar dan bakar hingga garing mengikut suhu kepanasan oven masing2.
Mas bakar 25 minit dengan suhu 170c dengan api atas bawah.
Sejukkan dulu baru disimpan dlm balang.

Jumaat, 10 Ogos 2012

Christina Perri – A Thousand Years


Christina Perri – A Thousand Years

Heartbeats fast
Colors and promises
How to be brave
How can I love when I’m afraid to fall
But watching you stand alone
All of my doubt suddenly goes away somehow
One step closer
I have died everyday waiting for you
Darling don’t be afraid I have loved you
For a thousand years
I love you for a thousand more
Time stands still
Beauty in all she is
I will be brave
I will not let anything take away
What’s standing in front of me
Every breath
Every hour has come to this
One step closer
I have died everyday waiting for you
Darling don’t be afraid I have loved you
For a thousand years
I love you for a thousand more
And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I love you for a thousand more
One step closer
One step closer
I have died everyday waiting for you
Darling don’t be afraid I have loved you
For a thousand years
I love you for a thousand more
And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I love you for a thousand more

Jumaat, 3 Ogos 2012

Number One For Me ^^

Number One For Me lyrics

i was a foolish little child
crazy things i used to do
and all the pain i put you through
mama now i'm here for you

for all the times i made you cry
the days i told you lies
now it's time for you to rise
for all the things you sacrificed

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

and now i finally understand
your famous line
about the day i'd face in time
'cause now i've got a child of mine

and even though i was so bad
i've learned so much from you
now i'm trying to do it too
love my kid the way you do

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day
[| From: http://www.elyrics.net/read/m/maher-zain-lyrics/number-one-for-me-lyrics.html |]

you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
oh, oh, number one for me

you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
oh, oh, number one for me

there's no one in this world that can take your place
oh, i'm sorry for ever taking you for granted, ooh
i will use every chance i get
to make you smile, whenever i'm around you
now i will try to love you like you love me
only god knows how much you mean to me

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

the number one for me
the number one for me
the number one for me
oh, oh, number one for me

BEGINILAH CARANYA

Assalam sume!!!   
Arie nie sye nak kongsikn lirik lagu yg kwn sye mintak... hehehe, lagu nie bleh tahan sedap gak r pade sye... tp movie dia down sikit, tp klau wat novel mmg best.... so, hope korg enjoy ye ^^




Beginilah Caranya – Shaheizy Sam & Yana Samsudin

(S)
Aku Tak Bisa Menyatakan Perkataan
Kelu Lidah Bila Berdepan Kamu

(Y)
Aku Percaya Pada Naluri Hatiku
Yang Nyata Sudah Ada Depan Mata

(S)
Tapi Aku Masih Belum Mengenalmu
(Y)
Untuk Menikmati Rasa Sebenar-Benar Cinta

Chorus
(S)
Aku Tahu Di Mana Nak Cari Cintamu
Di Sini Tak Mungkin Mengalah
Dengan Apa Yang Mendatang

(Y)
Yang Ku Tahu
Kucuba Yang Terbaik Untukmu
Yang Indah Jadikan Kenangan
Yang Duka Perbetulkan

(S)
Begini Caranya Bagi Diriku
(Y)
Caranya Bagi Diriku

(S)
Tapi Aku Masih Belum Mengenalmu
(Y)
Untuk Menikmati Rasa Sebenar-Benar Cinta

Chorus
(S)
Aku Tahu Di Mana Nak Cari Cintamu
Di Sini Tak Mungkin Mengalah
Dengan Apa Yang Mendatang

(Y)
Yang Ku Tahu
Kucuba Yang Terbaik Untukmu
Yang Indah Jadikan Kenangan
Yang Duka Perbetulkan

Ulang Chorus

(S)
Begini Caranya Bagi Diriku
(Y)
Caranya Bagi Diriku

♥Cocoa Brownies™

Assalam sume!!!

   Ari nie sye nak kongsikn sikit pasal kuih nie.... jgn tanye kt mne sye dpt resepi nie... coz dah naik jemu dah tgk iklan2 yg di send kt fb sye.... mne x nye, sume post pasal makanan.... tp ade r gak yg sye bekenan, contohnye mcm nie.... nampak simple & easy nak wat kn? cute lg, hehehe.... sye pon dah kne bahana wat post & entry pasal makanan time bln Ramadhan nie... almaklumlah, dah nak dkt rye... klau x silap sye, sok je dah 15 Ramadhan... kn x sampai brape minggu lg je tu.... resepi nie bleh r dimanfaatkn utk jdkn kuih raye nnt, tp klau nak resepi ni ade syarat tau! syaratnye, mesti jemput sye dtg rye umah korg klau ade wat kuih nie.... klau xde pon MESTI ajak gak!!! hehehe, truthly sye juz nak ampau rye je.... ^^

Cocoa_brownies

Bahan-bahan ( loyang 10x10 inc. )

  • 150 g tepung gandum* (1 1/2 cwn)
  • 1 sk baking powder*
  • 60 g serbuk koko* -(1/2 cwn) (*ayak bersama)
  • 400 g gula perang (boleh guna campuran gula perang dan gula halus)-(2 cwn)-boleh kurangkan
  • 4 biji telur
  • 3/4 cawan mentega cair
  • 1/2 cawan kacang pecan/badam cincang kasar - dipanggang

Cara-cara

  1. Campurkan 4 bahan pertama ke dalam mangkuk dan kacau rata.Masukkan telur dan mentega cair dan kacau sebati.
  2. Cocoa_brownies_d_loyang
    Tuang adunan ke dalam loyang yang beralas kertas dan bergris dan ratakan. Taburkan kekacang yang dicincang. Bakar pada suhu 170C selama 25-30 min.
  3. Biarkan brownies sejuk di dalam loyang, baru boleh dipotong dan dihidangkan.

TARD BUAH

Assalam sume!!!

  Ari nie sye nak kongsikan resepi tard yg sye teringin sgt nak wat.... tp oven kt umah lak dah lame dah jd arwah.... hehehe, so sye xleh nak wat r kuih tard nie... papepon, hope korg berjaya r wat kuih nie ye... CHAIYOK!!! ^^

Bahan-bahan ( 15 orang )

  • Tepung biasa 200g, Gula Ising 50g, Garam sedikit, 1/2 Telur, Mentega 100g, Perasa Vanila 1 sudu kecil.
  • Krim Kastard- Tepung Kastard segera 250g, Susu 600g, Perasa vanila 1 sudu kecil.
  • Buah-buahan seperti anggur,mempelam,rambutan, nanas,lanci.( Boleh Guna tin Buah-buahan campuran)
  • *Guna Acuan tart and acuan keras.

Cara-cara

  1. 1) masukkan tepung, mentega, gula ising, garam dan 1 sudu kecil perasa vanila ke dalam mangkuk.(tepung tidak perlu Ayak)
  2. Dsc002440
    2) Pukulkan semua bahan perlahan-perlahan dengan machine kek sehingga rata. Selepas rata, gunalah tangan untuk menjadikan dough.
  3. Dsc002490
    3) Guna acuan cawan untuk membuat bentuk tarts.(saiz sesuka hati tapi jangan guna acuan terlalu kecil atau terlalu besar)
  4. Dsc002560
    4) selepas membuat bentuk cawan guna garpu buat lupang kecil di atas cawan (tempat bulat)untuk tepung nafas semasa bakar. Guna pisau rata untuk ratakan dan cantikkan muka dan tepi cawan.
  5. 5)Bakar acuan dengan 190c dengan 12minute.
  6. Dsc002600
    6) selepas bakar, letakkannya di meja hingga sedikit sejuk keluarkan bentuk dan masukkannya ke dalam acuan kertas. (ingat jangan becarkkan bentuknya.)
  7. 7)sediakkan krim kastard, masukkan semua bahan krim kastard di dalam mangkuk. pukulkannya dengan tangan sehingga rata. Krim Kastard tidak perlu dimasak boleh dimakan begitu sahaja.
  8. Dsc002640
    8) potong buah-buahan (bentuk kecil). selepas ini, masukkan isi kastard dengan sesuka hati.Jangan masukkan kastard terlalu banyak. mesti beri tempat hiar buah-buahan.
  9. Dsc002670
    9) hiarkkan buah-buahan kepingan di atas kastard. Akhirnya simpan tarts ke dalam peti sejuk sebelum di makan.
  10. *sedapnya makan habis dalam 3-4 hari.

KEK COKLAT ^^

Assalam sume!!!
 Ari nie sye nak kongsikan satu resepi kek kegemaran sye, KEK COKLAT! hehehe, sye mmg suke sume makanan yg ade coklat... YUMMY!!! ^^

Bahan-bahan ( saiz 20 cm )

  • 2 biji telur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula perang
  • Bahan A
  • 1 sudu kecil vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
  • 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
  • Bahan B
  • 2 sudu kecil sodium bicarbonate
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung gandum
  • ==============================
  • ** Topping **
  • 1/2 cawan koko van hauten
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar minyak masak

Cara-cara

  1. Pukul telur hingga kembang
  2. Masukkan gula dan pukul lagi
  3. Kemudian masukkan minyak masak
  4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
  5. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
  6. Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk



HACKS - Farique Nadzir

Assalam sume!!!
   Ari nie sye nak kongsikn lirik lagu cerita HACKS.... nie bkn gule2 hack tu tau, hacker pon bkn.... so jgn salah faham lak! nie adalah sebuah cite cinte, HACKS atau lebih dikenali sebagai HANYA AKU CINTA KAU SEORANG dlm name panjang die.... tp pade sye baik maksud HACKS tu HANYA ALLAH CINTA KU SELAMANYA, kn lg sweet! hehehe.... pape pon, enjoy ^^

HACKS - Farique Nadzir

**Kau hadir tanpa ku sedari,
Mengisi kekosongan hati,
Kini kau pergi tinggalkan ku,
Lemas ku dalam sepi......

*Hujan yang turun ke bumi,
Membawa rindu yang mengunung,
Kau biarkan ku oh sendiri,
Malam ku tanpa mimpi.......

*Mengapa tangan kau lepaskan,
Setelah hatiku kau tawan,

*Mengapa takdir memisahkan,
Hanya aku cinta kau seorang,

*Mengapa tangan kau lepaskan,
Setelah hatiku kau tawan..

*Angin malam bawalah cintaku,
Menghapus rasa rindu.......
Ulang *
Ulang**

Khamis, 2 Ogos 2012

Ramadhan VS MerdekaRaya

Assalam sume!!!
   Ari nie sye nak ckp pasal bln Ramadhan, Syawal (raye) & Merdeka (bln OGOS).... sedar x sedar dah 12 hari kte sume (muslim/ muslimah je ye...) berpuase dlm bln Ramadhan, 29 hari lagi nak sambut HARI MERDEKA (for malaysian only) & dlm lg 2 minggu nak AIDILFITRI kn?tp bnyak karenah manusia yg sye dah tgk....

Sye sendiri x tau nape setiap kalibln Ramadhan je mesti banyak cite masak2 & makan2 (buke pose) kt TV or INTERNET... klau kne time dia x pe r gak, ni time tgh hari lg diaorg dah kluarkn cite cmtu kt TV.... please r, sye merayu jgn r kluarkn iklan or cite2 cmtu... sye nie dah r x brape kuat iman, habis tergugat.... Subhanallah!!!

ni yg paling sye suke ^^
onigiri HK

cute burge...
dah bosan dgn air asam boy? try r nie...
sume air sedap kecuali air blum tahu tu... hehehe...
pizza
and then, ni r akibatnye klau asyik dok makan je....
pastu ble nak msk hujung bln Ramadhan je, ade je yg nak pekakkn telinge sye ni dgn merecun2 diorg... dah xde keje lain ke? gi dok bertakbir or berzikir kn lg baik! bkn nak ckp bagus, sye nie pon bkn baik sgt... tp tlg r, x puas2 lg ke dok main mercun tu dari kecik sampai dah besar panjang pon masih nak main.... sape yg x sakit hati klau tgk BAPAK budak pon join sekaki main mercun, x sedar dunia dah nak akhir zaman... Mak2 & kakak@ lak dah sebuk dgn kuih2 , baju2, kain langsir, hiasan rumah & juadah utk ari raye... mmg r semua tu perlu, tp klau dah sampai tahap yg melampau, tu dah dikira membazir tau....
alahai manusia~~~


mufin raye...
biskut raye moden....
kuih butang, time kcik2 dulu suke makan kuih ni....ade lg ke skrg?

dah tu knape ade je yg dok kire brape hari lagi nak raye, brape hari lg nak merdeka.... sdgkn ble nak masuk bln pose, xde lak yg dok kire.... ble nak abis pose, nak abis bln yg penuh dgn rahmat, bln utk beribadat, bln yg sgt berharga.... xde sape yg nak kire, nak memenuhkn mase dgn beribadat, nak manangisi waktu yg tinggal utk kte bersame bln Ramadhan..... dah tu kjp je iklan pasal raye, pasal merdeka terpapar kt TV, internet & ahbar2.... x faham sye?

TRIMAS (terima kasih) SUME... ^^

Olla & Assalam sume!!!
   Ari nie sye nak x mau wat pape entry pasal cite sye.... sye juz nak ckp sesuatu utk sume pembaca blog ni sebagai tanda TRIMAS ye....


Japanese said "ai shite ru"...
Korean said "saranghaeyo"...
Nepal said "ma timilai maya garcchu"
Chinese said "wo ai nie"...
Indian said "naan unnai kathalikaraen"...
Mexico said "ti amo"...
Philipines said "mahal na, mahal kita"...
Bangladesh said "ami tumake balo basi"...
Arabic said "ana uhibbu anta/anti"...
English said "i love you"...
Sabah said "aku jak sayang kamu bah"...
Sarawak said "kamek sayang kitak"...
Iban said "aku sayau ke nuan"...
Malay said "Aku sayang Kamu"…



GOOD BYE teacher.... TT^TT

Assalam sume!!!
   Ari ni sye nak cite pasal my beloved teache, Puan Hjh. Raudzah (kalau sye x silap eje r...) yg baru je bersara ari nie.... Huhuhu, sedihnye... nasib baik x nangis kt dpn org, nnt mau x rase malu.... dah r rupe sye klau nangis HODOH... x mau r!!!

huhuhu.... air mate nie x mau berhenti lak, cmne nie???
   Walaupun sye baru thn nie belajar dgn dia, tp rse syg tu sudah timbul buat dia.... walaupun sye sering bersedih coz sye nie bkn pandai BI sgt, abis paper sye merah je.... sye tetap nak ckp yg sye SAYANG dia ssgt!!! "I Will Miss You, Teacher! yeah, sye syg dia.... sye sgt sume cikgu sye.... syg ssgt!!! tlg maafkn segala kesalahan sye... Sungguh! sye masik BUDAK HINGUSAN! HALALkn segala ilmu yg dicurahkn, moga cikgu bahagia di dunia & di akhirat.... Ooh ye, HAPPY BIRTHDAY  to you ^^ "

yeah, I'm your BUDAK HINGUSAN :P



kekadang cikgu nampak lembut mcm nie di mate sye...

and kekadang cikgu nampak mcm nie lak.... hehehe....
walaupun cikgu nampak sye ni mcm x kisah je dgn ape yg cikgu ckp, tp truthly sye mmg amik berat tentang semua tu...

And HAPPY BIRTHDAY TO YOU, moga dirahmati selalu...
 sye ade lagu untuk cikgu.... dgr & hayati lah ye....

Lovarian - Perpisahan Termanis
Bila nanti kita berpisah
Jangan kau lupakan
Kengan yang indah
Kisah kita

Jika memang kau tak tercipta
Untuk ku miliki
Cobalah mengerti
Yang terjadi

Bila mungkin memang tak bisa
Jangan pernah coba memaksa
Tuk tetap bertahan
Di tengah kepedihan

Jadikan ini
Perpisahan yang termanis
Yang indah dalam hidupmu
Sepanjang Waktu

Semua berakhir
Tanpa dendam dalam hati
Maafkan semua salahku
Yang mungkin menyakitimu

Semoga kelakkan kau temukan
Kekasih sejati
Yang kan menyayangi
Lebih dariku

Bila mungkin memang tak bisa
Menyatukan perbedaan kita
Dan tetap bertahan
Ditengah kepedihan

Jadikan ini
Perpisahan yang termanis
Yang indah dalam hidupmu
Sepanjang Waktu

Semua berakhir
Tanpa dendam dalam hati
Maafkan semua salahku
Yang mungkin menyakitimu.....

selamat tinggal cikgu tercinta...

BuTToN

fb Twitter

Post Menarik & Terkini

get this widget here