BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

WARKAH DARI NaMi (penulis)

~ASSALAMMUALAIKUM~

'SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA!!!'

blog ini hanyalah sekadar hiburan buat diri ini semata - mata... Tiada kaitan dgn org lain, so sebarang persamaan yg disengajakn / tidak disengajakan adalah secara kebetulan... maaf di atas segala kesulitan yg berlaku.... ^V^
Terdapat ralat dalam alat ini

Tuan/Cik Muda

Translate

Halaman

Isnin, 30 Januari 2012

Math Magik!!!


 Assalam sume!!!
   Ari ni nak cite pasal Math Magik! korg tau x ape2 helah dlm Math? ni sye boleh beri sedikit contoh Math Magik yg senang dan mudah utk diamati.... sesape yg x tau menggire pon bleh wat punye r...! x caye?!... cube r sendiri!!!
study2.... study sampai pandai!!!
hohoho...  sye mmg dah penat nak cari si 'x' yg x jumpe2 tu...



1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888

Hebatkan?

Dan cuba lihat simetri ini:

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321

111111111 x 111111111 = 12345678987654321

cube ni lak....

10 x 11 = 110
11 x 11 = 121
12 x 11 = 132
13 x 11 = 143
14 x 11 = 154
15 x 11 = 165

ok cube korg perhatikn, jwp di tgh utk kiraan td merupakn hasil tambah nombor yg didpn & di blakangnye.... hebat kn??? tp helah ini cume boleh digunekn utk nombor yg mempunyai 2 tapak...

yeah... masih x tau ape gunenye blajar ADD math...
hahaha.... selalu jd cmni ble jawab prikse...
Sekarang tengok ini

101%Dari sudut pandangan matematik :
Apakah ia sama dengan 100%?
Adakah ia bermaksud LEBIH dari 100%?
Kita selalu mendengar orang berkata dia beri lebih dari 100%?
Kita selalu dalam situasi di mana seseorang mahukan kita BERIKAN SEPENUHNYA 100%
Bagaimana nak MENCAPAI 101%?
Apakah nilai 100% dalam hidup?
Mungkin sedikit formula matematik di bawah boleh membantu mendapatkan jawapannya.

Jika:
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTU VWXYZ
Digambarkan sebagai:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

Jika:
KERJA KERAS

11 + 5 + 18 + 10 + 1 + 11 + 5 + 18 + 19 + 1= 99%

H-A-R-D-W-O-R- K

8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%

Dan:
Knowledge

11 +14 +15 +23 + 12 5 +4 +7 + 5 = 96%

Serta
SIKAP

19 + 9 + 11 + 1 + 16 + 4 + 9 + 18 + 9= 96%

Dalam Bahasa Inggeris;
A-T-T-I-T-U-D-E

1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%

Sikap diri atau attitude adalah yang utama untuk mencapai 100%. Jika kita bekerja keras sekalipun tetapi jika tiada attitude masih belum dapat 100% lagi.

Tapi

LOVE OF GOD

12 +15 +22 +5 +15 + 6 +7 +15 +4 = 101%

atau

SAYANG ALLAH

19 + 1 + 25 + 1 + 14 + 7 + 1 + 12 + 12 + 1 + 8 = 101%

 skrg cube tgk pengkiraan math yg membuktikn perempuan adelah 'JAHAT'
1. First,  perempuan  perlukan masa dan duit, maka
Perempuan  = Masa x Duit

2. Kita juga tahu bahawa masa itu adalah duit(berharga), maka
Masa = Duit

3. So,
Perempuan = Duit x Duit,
Perempuan = (Duit)2


4. Duit juga merupakan punca segala kejahatan, maka
Duit = √Jahat

5. Jika  perempuan  = (Duit)2 dan Duit = √Jahat, maka
Perempuan = (√Jahat)2

6. Kesimpulannya,
Perempuan = Jahat

ni lak kiraan utk ape??? skala cinte?

p/s: salah guna ilmu matematik XD
bebudk jgn ikut ye....

EmPaNgAn MuTiAra di KaLbU

Assalam sume!!!

   Maaf r ye, ari ni rse nak tulis entry ni pon susah.... nak lepaskn sume prasaan sedih ari ni kt korg sume bleh x?!dlm bbrape ari ni sye sebnrnye agk terasa hati @ emo sikit... maaf kt sume ahli keluarga & kengkawan sye!Sori ssgt!!!

   mmg susah ati kn klau sedih2 ni..... bkn ape, sje je nak emo2 sikit coz dah lame rsenye birai kaca di mate ni x dibasahi tangisan... x kire r ape sebabnye, same ade tangisan rindu, kecewa, pilu or whatever r.... malas nak amik tau!!! tp mnekn baju berterbangan klau xde ribut kn? heh, ape punye peribahase dah ko gune ni cik Nami... perosak bahase, perosak bangse betol r ko ni... sesedap epal je ko nak wat peribahase sendiri... kne marah dgn cikgu BM karang bru kecut satu perut tu.... mcne r agaknye bleh pass exam PMR thn lepas dgn all A's... aahhh! sape kisah! janji dah pas tu pon kire bersyukur r tu...

   O...OK! True Story r ye...
sye sbnrnye agk terase sikit dgn Family & Friendz.... pertukaran hormon ke?! tetibe je mule nak emo2 ni... siap meraju2 dgn family tu.... mne r ko blajar ni cik Nami oiii... hahaha.... lawak lak ble dgr cik Nami ni nak membesar, makin matang rupenye aku ni.... hehh, matang ke? dah r nak main kne pujuk2, tu kate matang..?

   xde ape r sagat juz salah faham sikit je tu dgn Family tu... x de r gadoh2 pon... makanan 'gadoh2' tu pon xde ye...! tp masih lom setel lagi masalah ni.... kecik ati tau! sume salah abang!!! benci r...! saje je nak kutuk2 org, dah tu wat muke selambe x berdose lak! GERAMNYE!!!

   kt klass pon ade je yg x kne.... sakit kepala btol! tu bleh lg r sye terime... ni x,dah r kepala sakit pastu dgn lazat enak lemak berkrimnye jangkit ke hati lak!!! Subhanallah!!! ape je r yg aku dok kutuk2 org ni....


OK r, x mau r besar2 kn masalah ni..... cukup r sekadar dah luah kt BLOG ni walau sikit je.... ye r klau sebut sume nnt takot ade yg terase, x pasal2 dpt dose2 free je.... mcm menang dpt duit loteri je banyaknye.... x sangup den nak tanggung sesorg... malas!!! dose2 yg slame ni ade pon x lg tertanggung, ni lagi mau tambah bertimbun2.... mau mati nanti tanggung.... dah r x wat solat taubat lg , nak tambah2 lg dgn sume dose2 tu.... Aiyoyoi.... mau x patah je pinggang... sye ni dah r klau emo sikit je mule r nak menangis mcm budak kecik, pastu mule r penyakit melalut- lalut bebel yg bkn2.... (mcm skrg... sye pon x tau ape yg sye dah tulis ni...)

mcm sye je... pepaham r sendiri...
ni tgh still sedih lg ni.... sesape tolong r pujuk sye! sedihnye... Pujuk r! Pujuk r! PUJUK r Sye!!! >w<

Aku & Novel?

Assalam sume!!!
   hehehe.... ari ni nak cite pasal minat 'BARU' sye.... emmm?! ye ke ni? mcm x brape pasti r... tp kte hentam sje r!!!

antara novel2 top 10 yg ade skrg
bace.. bace.... jgn x bace!!!
   OK! balik pade Highline kte td.... sye bru sedar yg sye ni dah mule 'gatal-gatal' dgn N.O.V.E.L melayu! Oh NO!!! ni mesti angkara Ter- babit skali dgn adik & kekwn sye ni.... nak aje jerit Arghhh!!! kuat2.... hehehe... mcm imporsible je! sungguh. x percaye langsung dpt khatam 3 novel CHENTA-CHENTAN ni....

   tp still loye2 tekak ni.... ayoyoi.... naik berpinar2 dah ni.... hehehe.... klau nak tau, sye ni ade penyakit x leh dok membace buku yg x bergambar lelame.... hahaha... mcm bdk kecik je kn bunyiknye, tp it is TRUE ye! serius ni.

   adik laki sye pon naik pening tgk sye dok bace novel..... hehehe.... biasenye bace COMIK je, novel2 x layan sgt.... juz amik tau je biasenye, paling x pon suruh kwn yg bace tu cite balik kt sye... teruk!

hehehehe.... sye sendiri terkejut tau! still x leh caye lg ni.... tlg r sesape je kejutkn sye dr mimpi pelik ni...

Ahad, 29 Januari 2012

RIP (rest in peice) :D

Assalam sume!!!

   Sori sesgt coz dah lame x tulis entry kt blog ni...( bru seminggu dua x tulis dah rindu, mcm org bercinte je... hehehe....)

   OK r! ari ni nak citer pasal cuti2 1 Malaysia sye.... rsenye xde r 1 Malaysia, 1 Johor pon x pernah abis pusing lg...

pasal r banyak keje umah ni!!! GERAMNYE!!!
   Hahaha..... sebut je cuti seminggu coz rye CINE, tp keje umah tu dah berlambak mcm cuti sebulan! Geram + Bosan... tp x leh marah kt cikgu2 tu sume.... ye r kn, diorg nak sye & my Friendz sume jd bijak pandai... mak sye ckp " org dah beri, ko terime je r dgn rela ati... x baik tolak rezeki!" Huhuhu... ape r mak ni, pepandai je ckp cmtu... ni cuti dah abis pon, keje umah yg x abis2 siap lg ni... *SOB* sedih tau....tak tau r mak sye perli ke ape, yg pasti keje umah mmg gile banyak! bertimbun2!!! ARGHHH!!! malas r nak cite pasal keje umah ni! buat rosak mood je.... XP

   papepon Alhamdulillah r coz nenek sye slamt dirawat & di leser kt Hopt. pakar Sultanah Aminah JB... Huuh... lege ati den... nenek sye ni sbnrnye menghidap batu karang & kenser buah pinggang... sedih tau ble dpt tau nenek kne masuk wad & siap nak kne leser tu.... "Nenek! Sye SYG Nenek!!!"

   tp sronok gak cuti ni coz dpt ronde2 JB, lawat nenek sblh Abah, & yg paling SYOK dpt g kolam air panas dgn adik2 sedara.... riuh tu!!! pastu dpt lepas rindu g pasar malam PT. TGH.... lame dah x g sne, ye r sejak amik prikse PMR thn lepas lg mak dah x kasi g... emmm... mungkin ade baiknye gak, ye r sejak dah jd 'Anak Dare' ni kne r sopan2 sikit, dok umah.... mak kate x elok anak dare dok keluar umah mlm2 sampai tgh mlm lak tu... klau bab tu mmg stuju abis r sye!

   tp yg lg parah cuti sye dibuatnye adalah ble kne g klas + add math... tgh2 cuti ni kne g lak, plak tu ari AHAD tu.... perg! mmg klau ikut ati ni nak je tido time2 tu....ye r pepagi bute nak kne bangun, mandi lg dgn air sejuk2... sape yg nak! tp btol r kate org "ikut ati, mati..." So, last2 sye g gak dgn merelakn ati ni, biar kasi masuk ilmu tu.... rugi tu, dah bayar dah pon klas tu... RM30 sebulan, sebln 4 kali klas....tiap2 cuti minggu...
"SELAMAT TAHUN BARU CINA"
hahahaha... btol r... Xp

   hahaha.... Last2 cuti abis gitu je, keje umah still x abis siapkn lg... hehehe.... papepon lupe r nak ucap kt kwn sekelas, Ying & teacher EE, "Selamat Tahun Baru Cina..." Thank coz beri 'Mikan', limau r...(tp mikan je ke? ampau xde ke... hehehe... diberi ayam nak unte lak dia.... ) & sori r coz lmbt wish ye.... tp thn ni kn thn Naga, bleh sambut lme sikit kn? jiran sblh umah still main merecun wlaupon dah seminggu rye cine... org cine pon tak sambut cmtu skli, dia lak TER-lebih2... ape r...!

btol r ni.... mcm skrg lak... hehehe...
   OK r, kre cuti gak r sye wlaupon abis penat satu badan ulang alik je kejenye.... tp klau berBLOG bleh lak nak siapkn Entry2 ni sume.... hehehe....

Ahad, 15 Januari 2012

Ohh... Not Again!!!

Assalam sume!!!
   Ari ni sye nak cite pasal 'Habit' sye yg sering sye wat dlm hidop sye... arghhh!!! malunye nak cite! hehehe....

   korg tau x ape tu habit?
emmm... ala2 tabiat r... secara umumnye habit or tabiat ni berlaku/ dilakukn secara x sengaja & time kte x sedar...

   OK! terus terang dlam hidop sye, sye mmg bnyk habit2 yg pelik yg sering sye lakukn...
First~ sye ni klau dok mmg x leh diam, org cakap x senang duduk r.... tgn sye ni mule r menggatal nak wat itu r, ini r.... paling malang sape2 yg dok sebelah sye r, slalunye kwan sye yg kne ( Ra-in)... nnt tgn dia jd mangsa seksa kesakitan sye, sye suke urut2 tgn dia... wat main.. hehehe...

Second~ sye ni klau diri pon x senang, kaki ni rase nak jln je... nnt mule r goyang sne sni, nasib baik x menari.... hehehe.... mak sye kate mungkin coz sye ni ade tahi lalat kt kaki, tu pasal asyik nak jln je...

Third~ sye ni klau jln je tgn sye akn mule r nak usap2 muke... sye biasenye akn tutup/ tekup mulut or hidong sye dgn blakang tgn... PELIK kn sye ni? hehe....


Forth~ sye ni klau time tido je, mesti sye akn wat rengangan/ senaman ringgan... adik sye ckp senaman tilam/ senaman tido... hehehe.... tp pde sye ok ape?! ni kn baik utk elakkn kekejangan waktu tido... korg x rse lg kn? sye dah kne, perghhh! sedap siot! rse nak jerit kuat2 je time tu!

Lastly~ sye ni klau time mandi & gune tandas punye r lame, adik sye slalu marah sye coz lambat sgt nak kluar dr tandas sampai dia dah x tahan ssgt! hehehe... sye mmg x suke nak ngaku, tp ni betol tau! sye x suke kne ganggu time tu, tp jgn salah faham ye.... sye x de pape penyakit tau! sembelit pon x ye... juz time tu kn time persendirian, suke ati sye r nak brape lame! sebuk je! ape sye kisah!!! tu ape yg sye pikir r... hehehe... malang r sape dok serumah dgn sye... sye ni agak kerap gak g tandas tau, x tau r knape... entah penyakit ape yg sye ade pon sye x pasti...


    hehehe.... ok r tu! adik sye lg terok.... klau time tido je mesti nigau x memasal! org ckp klau org kuat nigau ni kte bleh mintak no. ekor... hehehe.... ye ke x sye x tau r, tp yg pasti HARAM tau main no. ekor!!!

hehehe.... klau korg tau ape lg habit yg sye sering wat, tlg g tau sye ye.... & klau ade nampak sye TER-wat habit2 sye ni, korg wat x tau je r ye... Hahaha...

Khamis, 12 Januari 2012

Lelaki, Anda Rase Anda KacaK Ke?!


Assalam sume!!!



Hmmm..... Ramai di antara gadis-gadis mesti nak lelaki yang kacak, definisi kacak nih subjektif sebab huraian kacak bergantung kepada individu itu sendiri. Kebiasaannye lelaki yg gentle, hanye di hadapan  gadis- gadis & lelaki Play Boy,tidak r hensem sebenarnye... mereka ini cume mencipta sebuah penipuan/ ilusi untuk dipandang kacak/hensem....Tetapi, bagaimana nak tau lelaki lebih kacak? Continue reading k... :)

1. Lelaki solat 5 waktu sehari semalam.

2. Lelaki menghulurkan sedekah kepada orang yang memerlukan.

3. Lelaki memakai pakaian yang sopan, kemas dan menutup aurat.

4. Lelaki menghormati ibu bapa dan sanak saudara.

5. Lelaki mampu menepis godaan zina dan maksiat.

6. Lelaki menjalankan tanggungjawab kepada adik beradik dan keluarga.

7. Lelaki memberi ruang duduk untuk wanita atau golongan uzur di tempat-tempat awam.

8. Lelaki berjaya mengawal perasaan marah dengan ucapan zikrullah.

9. Lelaki bertutur dengan sopan dan penuh hemah dengan orang lain.

10. Lelaki melaungkan azan dan menjadi imam ketika menunaikan solat.

11. Lelaki menyediakan nafkah zahir dan batin kepada isteri (bagi yang telah berumahtangga).

12. Lelaki berjaya mengawal perasaan cemburu buta terhadap isterinya.

13. Lelaki melayan isteri seperti seorang bidadari.

14. Lelaki mampu bangun dari tidurnya pada malam hari untuk melakukan ibadah sunat.

15. Lelaki mudah dibawa berbincang dan bertolak ansur.

16. Lelaki mampu berdikari dan bersungguh untuk sesuatu yang di inginkan.

cmne??? korg yg laki2 tu ade x ciri2 laki2 kacak yg bleh di buat suami??? klau ade, Alhamdulillah... untung sape jd isteri korg nnt.... tp klau xde, xpe jgn sedih2... sememangnye manusia dijadikn berbea-beza,kte kne r berusaha menjadi yg terbaik! Ok sume! Aja- Aja Fight!!!

Sudut Agama

Lelaki soleh dijelaskan dalam Al-Qur’an adalah sebagai berikut:

“Dan diantara ahli kitab ada sekelompok orang yang berlaku lurus. Mereka membaca ayat-ayat Allah di malam hari, sedang mereka bersujud (maksudnya, mengerjakan solat malam sambil membaca kitabullah). Mereka beriman kepada Allah dan hari akhir, mereka mengajak pada kebaikan dan mencegah dari perbuatan mungkar, dan mereka bersegera mengerjakan kebaikan-kebaikan. Mereka itulah orang-orang yang soleh”. (Ali Imran 133-134).

SeLaMaT BeRuSaHa!!!

BesT PlacE FoR HolidaY


Assalam sume!!!
   ari ni sye nak cite pasal tempat2 yg sye ingin jejakkn kaki ke sne! ni kre wonderland yg sye dah lame nak g r.... hehehe..... sye terpikir entry ni mse tgh terkenangkn family sye, ye r kmi dah lme x g jln2 sefamily...

   OK r, sbnrnye bnyk tempat yg sye ingin g sme sde dgn keluarga, kengkawan @ si dia yg telah ditakdirkn utk diri ini....

antaranye:

  • Belanda~

kinci angin

kinci angin & bunga tulip

Tulips


  • Itali~
Colosseum
Venice night vision
Pintu Gerbang Venice

Venice


venice versi lukisan
  • Jepun~

Fuji hill

fujiko, japan
Gunung Fuji
  •  Paris, France~
Eiffel Tower

Menara Eiffel
sunset Eiffel tower


Eiffel Tower Glow in Dark
  • Autralia~
Kangaroo
jump kangaroo during sunset
koala bear

  • Soul, Korea~
Fall sesion in Korea
Cheonggyecheon at Korea

korea town
  • Canada~
niagara water fall
rainbow water fall
glowed water fall
  •  London~
big ben (clock)
eye on london
sunset at london

Rabu, 4 Januari 2012

Sekolah kembali lagi!!!

Assalam sume!!!
  ari ni sye nak cite pasal nak naik sekolah! mlasnye nak cite!!! cuti pon x sempat nak merasa! geramnye!!! klau bleh nak aje sye ulang mse, tu pon klau bleh r.... hehehe....






   sebenarnye sye terpikir nak tuis entry mcne pon ble sye terdgr lagu iklan kasut ( entah ape jename pon sye mlas nak ingat ) kt kedai kasut.... alaa, yg mcne r lagu dia:

" ayuh kembali ke sekolah! ayuh pakai r _ _ _ "  lupe lirik lagu tu.... hehehe.... sori ssgt!!!

   Thn ni sye akn masuk ke FORM 4, dah tua rupenye sye ni.... hahaha..... tp sye x tau r mcne  nak jelaskn perasaan sye skrg ni yg bercelaru.... rse rindu, sedih, gembira, excited & marah mule bersatu & muncul dlm diri tetiba.... mungkin gak sebab nak masuk ke sekolah semula @ mungkin sebab adik pempuan sye dah masuk asrama.... nampaknye malam2 sye xkn ade lg kekecohan r, coz sye & adik sye ni suke sgt bergaduh mlm2 wlaupon hal2 kecik je....

   adik sye dpt masuk SEK. MENG. TUN PERAK, MUAR, JOHOR. sekolah tu sbnrnye abang sye pernah blajar kt situ gak, so kteorg dah biasa dah dgn keadaan kt sne.... cume sye ade sedikit rse sunyi & risau ble adik sye dok kt asrama tu.... nak kte rindu, X MUNGKIN!!! selamenye xkn punye r! lg pon sye bkn rapat sgt dgn dia.... cume sye xde teman nak cari pasal je r lepas ni....

   sye lak masih mencari jawapan utk kemasukan sekolah sye.... xtau r nak pilih sekolah mne...


   Ari ni pon ari lahir abang angah sye yg ke-19 rsenye..... & kwn baik sye, WANA utk kali ke-16.... so, sye nak ucap

" ~ HAPPY BIRTHDAY ~ " wlaupn lambat, sori ssgt!!!
 

Oooh! lupe lak sye....! alang2 dah tulis entry ni, nak ucap gak kt sume pembace wlaupon mungkin dah terlambat utk mengucapknnye... hehehe...

" Selamat Tahun Baru !!! "

BuTToN

fb Twitter

Post Menarik & Terkini

get this widget here