BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

WARKAH DARI NaMi (penulis)

~ASSALAMMUALAIKUM~

'SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA!!!'

blog ini hanyalah sekadar hiburan buat diri ini semata - mata... Tiada kaitan dgn org lain, so sebarang persamaan yg disengajakn / tidak disengajakan adalah secara kebetulan... maaf di atas segala kesulitan yg berlaku.... ^V^
Terdapat ralat dalam alat ini

Tuan/Cik Muda

Translate

Halaman

Khamis, 29 Disember 2011

PMR result!!!

Assalam sume!!!

   Ari ni sye nak cite pasal result PMR ( Penilaiaan Menengah Rendah ) yg sye dpt ari tu.... tp terlebih dahulu sye nak ucap sori ssgt coz dah lame x online blog.... hehehe.... COM sye rosak r, tu psl x leh online.... sedihnye...

  OK r, balik ke cite utama....  emmm... nak ckp cmne ye ?
Alhamdulillah, keputusan sye dpt 8A... syukur ssgt.... TRIMAS kt sume yg mendoakn kejayaan  sye terutamanye mak, ayah, abang, adik, datuk, nenek, cikgu & kengkawan sume!!! x lupe para pembaca blog sye ni....

   sye bkn nak banga diri tau, just nak kongsi kegembiraan dgn sume je.... tuhan kn  x bg kte jd bongkak! malah kte perlulh bersyukur dgn ape yg kte dpt... nenek sye ckp " rezeki org lain2, ade yg dpt sikit, ade yg bnyk, ia juga bergantung pada usaha kte gak... "





   oooh! lupe lak..... sye gak nak ucp TAHNIAH kt sume kengkawan sye yg berjaya... TAHNIAH ye sume!!!

20/12/2011, SELASA, 11:25 a.m.~

   Mse tgh bersihkn belakang umah nenek sye, sye pernah tnye mak sye... " klau kakak x dpt 8A, mak marah x ? "
   Nak tau ape jawapan MAK sye???
dia cume ckp " mak xkn marah.... tp.... mungkin mak akn sedih...." tu je ayat yg mak tuturkn kt sye, pastu mak senyum & teruskn kerjanye.... sye terdiam & terus berlalu dri situ.... sye tau tu cume senyuman yg cube dibuat2, mak sedih & risau walaupon mak tersenyum....
   sbnrnye sye rse takut utk ambil @ tahu keputusan PMR tu.... sye bkn takut mak marah, tp.... syr x mau tgk muke mak sedih lagi, x mau peristiwa mse ambil keputusan UPSR ( Ujian Penilaian Sekolah Rendah ) berulang kembali.... ibu memeluk sye  dgn erat sambil berlinangan air mata.... sye hanye mampu berdiri diam, tidak bergerak.... sumenye kerana keputusan yg sye dpt.... sye hnye dpt 4A dlm UPSR..... rse perasaan yg bercampur- campur.... rse sedih, marah, sayu & lain2.....tu lah peristiwa yg sye x bleh lupekn, peristiwa yg telah buatkn mak sye menangalirkn mutiara kasihnye...

21/12/2011, RABU, 12:35 p.m. ~

  wktu mkn tgh ari kt umah datuk & nenek, sye dok mkn tgh ari dgn datuk, nenek & adik pempuan sye.... cume kami berempat je..... lauk mkn tgh ari tu x lah sesedap mcm masakkn CHEF WAN, tp kami sgt bersyukur krn diberi rezeki utk mkn ari tu.... makanan tu sye yg masak.... hehehe....

  sambil mkn kami berborak2.... cite pasal TV, makanan, cuti sekolah, keje umah & sekolah yg akn adik pempuan sye daftar masuk thn dpn.... dia kn bru abis sekolah rendah tp dia msh x wat keputusan utk msuk ke mne.... nenek ckp "klau dpt asrama pergi je lah.... " tp atok lak ckp " klau x mau pergi, masuk je sekolah abah.... senang nak gi sekolah, sekali jalan je...."

   sye msh diam membisu.... ayat mak msh terdengar2 di telinga....
Tetibe! datok ckp kt sye " kakak lak klau dpt 8A, Bahji bagi RM200....  Bahji semalam mimpi yg kakak dpt 8A tau..." sye hanye tersenyum memandang Bahji sye  ( Bahji tu datok sye, tu name panggilan dia...).... dlm hti sye x pernah terlintas pon pasal ganjaran yg bakal sye dpt klau sye berjaye....coz sye x de lah berharap sgt, tp nampaknye beban harapan yg sye tanggung sudah bertimbul2....

   nenek  lak  ckp " bagai mne acuan gitu lah kuihnye.... mcne kakak berusaha, gitulah hasilnye.... kakak x yah lah risau sgt ye...nenek percayakan kakak!" sesungguhnye nenek mmg memahami tekanan yg sye alami.... sye ssgt syg nenek!!!

22/12/2011, KHAMIS, 9:15 a.m. ~

   Ari yg dinantikn tibe gak tp sye telah  ke klinik temankn datok & nenek sye dulu... diorg kene chek doktor ari ni..... hanya mak , datok & nenek saje yg masuk jumpe doktor, sye hanye menunggu di luar ( takut darah r kn)....sye tunggu mereka dgn wajah yg tenang walaupon dlm hati sye sering berdoa kpd tuhan agar berjaya, rse gementar tu x mau hilang dlm hati lg.... mkn risau lak sye....

   selesai chek doktor, mak sye terus hantar nenek & datok pulang.... sye lak bersiap2 utk ambil keputusan PMR yg akn diumumkn ari ni.... sye berpakaian ringkas je, baju kurung rye thn ni jd pilihan sye krn ia menepati syarat utk mengambil keputusan.....kali ni hanye mak saje yg temankn sye utk amik keputusan, ayah sye pergi tanda soalan SPM kt KL.....sepanjang perjalanan sye x berani utk memandang wajah mak sye di sebelah, inikn berborak dgnnye..... x sanggup sye melihat wajah wanita yg bergelar ibu kpd sye menanggis krn sye.... ari tu pon hujan wlaupon ia hanya sedikit, seperti langit sedang menanggisi sesuatu.... tp bagi sye, mungkin tuhan sedang mencurahkn rahmatnye kpd sesiapa sje yg dikehendakinye....

   sampai sje di sek, org ramai  telah membanjiri dewan utk amik keputusan PMR anak2 mereka...makin gemuruh pula rsenye....sye  menunggu di luar sebentar utk tenangkn fikiran, 30 min seterusnye barulah sye masuk ke dlm sendirian..... mak sye x masuk, dia kte dia takut klau masuk nanti kene marah dgn ckgu pula..... tp sye paham, tu cume alasannye utk tidak masuk ke dlm....mungkin dia x mahu melihat keputusan sye..... sye pon rse mcm x mau tgk je keputusan sye tu... tp ble teringat kata2 nenek, sye kuatkn semangat utk amik gak....sye duduk jauh di blakang, kawan2 sye tidak kelihatan.... mungkin mereka berada di hadapan bersama ibu ayah mereka....

   name2 bbdk yg dpt 8A akn disebut & diminta naik ke pentas utk amik keputusan PMR mereka.... sye rse takut dlm bnyk2 name tu, xde name sye....... sepanjang pernantian, sye berdoa & bertawakal kpd ALLAH, tuhan yg Maha -Kuasa lagi Maha- Pemurah....

   Tetibe! name Amirah disebut ckgu, terkejut sye.... selaki tu..... Aisye..... Amira Elyanie rupenye.... hahaha..... lawak2.... lpastu brulah name sye disebut..... haih.... ssh gak ade name yg hampir2 serupa ni..... sye pon naik r ke pentas dgn rase terharu & happy ssgt.... tp dlm mse yg sme sye agak sedih sebab mak sye x masuk utk lihat sye amik keputusan..... sye siap bergambar lg kt atas....

  lepas amik sye terus  bersalam dgn cikgu2 & paling penting ibunda sye, guru kelas sye, CIKGU ROSMIZA klau sye x slah eja r.... pastu sye teruk keluar dr dewan utk dptkn mak sye..... tp sye x nampak pon kelibatannye di luar kawasan dewan sekolah sye tu.... so, sye amik keputusaan utk masuk semula ke dlm dewan.....

   Tetiba! sye terdgr suara yg memanggil2 nama sye..... suara yg sememangnye sgt sye kenal, suara yg sering memarahi sye sewaktu sye melakukn kesalahan, suara yg sering mengejutkn sye pd awl pagi utk ke sekolah agar x terlewat...... ya..... suara itu adalah suara bidadari yg sering menjaga sye sewakru senang mahupun susah, suara mak yg amat sye sygi......

  mak terus memeluk sye tanpa menghiraukn sekeliling, hanya ucapan TAHNIAH & butir mutiara sja yg mengiringi..... sye tergamam & turut mengalirkn air mata..... bagaikn sebuah cerita dongeng, 'mimpi ke sye?' soalan yg sering bermain di minda waktu itu..... mendapat 8A dlm PMR merupakan rahmat tuhan yg amat sye hargai...... bibir sye menguntum sebuah senyuman & mengucapkan Alhamdulillah, tanga syukur ke atas ilahi.....

   selesai 'drama' kami tu, kami pon masuk semula ke dewan..... sye pergi berjumpa rakan2 utk ucpkn tahniah & juga pergi berjumpa guru kelas sye semula utk membayar yuran sekolah yg tertangguh... hehehe..... ckp je anak guru sekolah tu, tp yuran sekolah pon nak berhutang.... klau ikutkn, sye x dibenarkn utk mengambil keputusan PMR tau coz blom habis bayar yuran....... nak salahkn ayah pon x leh, coz mne xnye dia kne tampong yurang kami 3 bradik kt sekolah ni, adik pempuan kt sekolah rendah yg mak sye mengajar & 2 lagi abang sye yg sedang belajar di politeknik ( sorg kat Arau, Perlis & sorg kt Melaka je...)

   selesai je sume urusan sye minta diri utk pulang ke rumah..... sye blik ke rumah mak dulu, petang tu baru balik ke umah nenek sye..... sampai kt umah nenek, nenek lak wat 'drama', ala2 drama korea lak..... heheheh....

   sekarang baru lah sye mengerti erti sebuah usaha keras........ harap tuhan akn selalu merahmati diri sye & para pembaca juga.....


sekian. terima kasih..... salam syang, NAMI-chan.....

0 ulasan:

BuTToN

fb Twitter

Post Menarik & Terkini

get this widget here