BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

WARKAH DARI NaMi (penulis)

~ASSALAMMUALAIKUM~

'SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA!!!'

blog ini hanyalah sekadar hiburan buat diri ini semata - mata... Tiada kaitan dgn org lain, so sebarang persamaan yg disengajakn / tidak disengajakan adalah secara kebetulan... maaf di atas segala kesulitan yg berlaku.... ^V^
Terdapat ralat dalam alat ini

Tuan/Cik Muda

Translate

Halaman

Sabtu, 26 Februari 2011

tip2 blajar.... :)



olla sume....assalam....

sye ni sebenarnye dah dkt nak amik priksa ni...(UPPM 1).
oleh itu ,ni sye nak bg tip2 blajar mcm ayat "study smart, don't study hard..." tu...

* cara nak ingat sesuatu perkara adalah dgn bercakap tentang perkara tu dgn seseorang,ala2 soal/ quiz gitu....klau xde sape nak ckp dgn kte, ckp je r dgn dinding ke, teddy bear ke, xpon pet ke....

*cakap perkara tu dgn kerap....dlm 6-10 kali...ni mcm dlam ape yg orang islam cakap "ucapan itu suatu doa..." , so....klau kte cakap bnyk kali mesti lekat punye r kt kepala....

*bnykkn makan coklat, kurma & "kissmiss"....ni kerana coklat amat baik utk otak....fakta yg ckp coklat ni akan menggemukkn bdn tu SALAH!!! so, sume jgn risau r....

*(bab ni sye x suke.....)bnkkn minum air susu.... & air masak....klau kt umah tu ade air zam2 lg baik utk diminum....

*jgn ckp bende2 yg x elok, bleh menyakiti hati org lain.....& bnkkn bershalawat/ berzikir....ni kerana klau kte mentakiti hati org lain /ade buat salah ke....ni akan menyebabkn otak & hati kte susah utk menerima sesuatu....

*jg solat & bnykkn berpuasa sunat......ni kerana bile perut kte x terlalu kenyang, ia bleh memudahkn kte utk menerima sesuatu perkara....

*buat peta minda/ poin utk subjek yg dibace....ni memudahkn kte utk ingat akan sesuatu pekara...

*rehatkn diri dlm 10-20 minit selepas belajar selama lebih kurang 2 jam.....

*klau bleh bende yg kte bace tu letak r sikit lukisan utk menenangkn fikiran & mengurangkn tekanan semasa blajar....

*duduk kt tempat yg tenang tp tidak r terlalu sunyi/bising....ini utk menenangkn fikiran & menumpukan kefokusan diri....& jgn terlampau memaksa diri...

*ikhlaskn hati & mulakn niat di hati utk blajar krn ALLAH....pasti tuhan akan membuka pintu hati kte utk menerima ape yg diblajar dgn mudah.....& tuhan akan membantu kte juga...

*permakanan kte juge penting & perlu dijaga dgn baik...jgn sesekali mengabaikn kesihatan diri & pemakanan diri kte....jgn makan "snack"/ "jajan" r senang kte....jgn makan makanan segere mcm mee megi gitu...jgn banyak makan bende masam...banyak mkan bende manis....jgn makan bende yg x masak/separuh masak & yg tidah bersih dibasuh darahnye...mcm daging ayam panggang....

*kesihatan diri & emosi perlu diamik berat juga....krn emosi yg tenang & OK, membolehkn kte senang utk belajar...

*mesti mempunyai perasaan suke akan ape yg diajar & sape yg mengajar....klau x suke pon,buat2 suke dah r.....kene suke gak!!! xle x suke!!! tp jgn salah faham dgn perkataan "suke" tu dah r....

*sabar & dpt menggawal perasan semasa blajar.....memang susah utk kte bersabar ni sebenarnye...sye pon mengakuinye....

*buat jadual wakru utk mse blajar & aktiviti harian supaye x lari dr target yg ditetepkn...

*klau bleh, mase blajar tu...diiringi dgn lagu & muzik yg sesuai...& jgn terlalu kuat bunyinye....

* jgn sesekali say "NO" / x mungkin utk blajar...

*jgn melihat /mendengar/bercakap perkara2 yg haram mcm mengumpat.....

OK r tu je rasenye ape tip2 yg sye tahu & nak kongsikn dgn sume....sehingga bertemu lg sume....!!!
assalam....

0 ulasan:

BuTToN

fb Twitter

Post Menarik & Terkini

get this widget here