BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

WARKAH DARI NaMi (penulis)

~ASSALAMMUALAIKUM~

'SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA!!!'

blog ini hanyalah sekadar hiburan buat diri ini semata - mata... Tiada kaitan dgn org lain, so sebarang persamaan yg disengajakn / tidak disengajakan adalah secara kebetulan... maaf di atas segala kesulitan yg berlaku.... ^V^
Terdapat ralat dalam alat ini

Tuan/Cik Muda

Translate

Halaman

Sabtu, 26 Februari 2011

tip2 blajar.... :)



olla sume....assalam....

sye ni sebenarnye dah dkt nak amik priksa ni...(UPPM 1).
oleh itu ,ni sye nak bg tip2 blajar mcm ayat "study smart, don't study hard..." tu...

* cara nak ingat sesuatu perkara adalah dgn bercakap tentang perkara tu dgn seseorang,ala2 soal/ quiz gitu....klau xde sape nak ckp dgn kte, ckp je r dgn dinding ke, teddy bear ke, xpon pet ke....

*cakap perkara tu dgn kerap....dlm 6-10 kali...ni mcm dlam ape yg orang islam cakap "ucapan itu suatu doa..." , so....klau kte cakap bnyk kali mesti lekat punye r kt kepala....

*bnykkn makan coklat, kurma & "kissmiss"....ni kerana coklat amat baik utk otak....fakta yg ckp coklat ni akan menggemukkn bdn tu SALAH!!! so, sume jgn risau r....

*(bab ni sye x suke.....)bnkkn minum air susu.... & air masak....klau kt umah tu ade air zam2 lg baik utk diminum....

*jgn ckp bende2 yg x elok, bleh menyakiti hati org lain.....& bnkkn bershalawat/ berzikir....ni kerana klau kte mentakiti hati org lain /ade buat salah ke....ni akan menyebabkn otak & hati kte susah utk menerima sesuatu....

*jg solat & bnykkn berpuasa sunat......ni kerana bile perut kte x terlalu kenyang, ia bleh memudahkn kte utk menerima sesuatu perkara....

*buat peta minda/ poin utk subjek yg dibace....ni memudahkn kte utk ingat akan sesuatu pekara...

*rehatkn diri dlm 10-20 minit selepas belajar selama lebih kurang 2 jam.....

*klau bleh bende yg kte bace tu letak r sikit lukisan utk menenangkn fikiran & mengurangkn tekanan semasa blajar....

*duduk kt tempat yg tenang tp tidak r terlalu sunyi/bising....ini utk menenangkn fikiran & menumpukan kefokusan diri....& jgn terlampau memaksa diri...

*ikhlaskn hati & mulakn niat di hati utk blajar krn ALLAH....pasti tuhan akan membuka pintu hati kte utk menerima ape yg diblajar dgn mudah.....& tuhan akan membantu kte juga...

*permakanan kte juge penting & perlu dijaga dgn baik...jgn sesekali mengabaikn kesihatan diri & pemakanan diri kte....jgn makan "snack"/ "jajan" r senang kte....jgn makan makanan segere mcm mee megi gitu...jgn banyak makan bende masam...banyak mkan bende manis....jgn makan bende yg x masak/separuh masak & yg tidah bersih dibasuh darahnye...mcm daging ayam panggang....

*kesihatan diri & emosi perlu diamik berat juga....krn emosi yg tenang & OK, membolehkn kte senang utk belajar...

*mesti mempunyai perasaan suke akan ape yg diajar & sape yg mengajar....klau x suke pon,buat2 suke dah r.....kene suke gak!!! xle x suke!!! tp jgn salah faham dgn perkataan "suke" tu dah r....

*sabar & dpt menggawal perasan semasa blajar.....memang susah utk kte bersabar ni sebenarnye...sye pon mengakuinye....

*buat jadual wakru utk mse blajar & aktiviti harian supaye x lari dr target yg ditetepkn...

*klau bleh, mase blajar tu...diiringi dgn lagu & muzik yg sesuai...& jgn terlalu kuat bunyinye....

* jgn sesekali say "NO" / x mungkin utk blajar...

*jgn melihat /mendengar/bercakap perkara2 yg haram mcm mengumpat.....

OK r tu je rasenye ape tip2 yg sye tahu & nak kongsikn dgn sume....sehingga bertemu lg sume....!!!
assalam....

Jumaat, 18 Februari 2011

BEAST \ B2ST ( 비스트 ) - 숨 SOOM (Breath) [HD/HQ]

Selasa, 15 Februari 2011

MAULIDUR RASUL vs Valentine day





~olla....& assalam sume <3 <3 <3

hahahaha.......

ni nak cite satu hal yg sye rase sume umat islam dah tahu....
MAULIDUR RASUL (hari keputeraan Nabi MUHAMMAD) & Valentine day(hari kekasih utk org bkn islam)....
yg umat islam zaman sekarang kurang tahu ialah HARAMnye menyambut Valentine day & fadilat2 menyambut MAULIDUR RASUL....

baru je sye dok kejap kat dpn tv, niat di hati nak rehat kejap tp makin penat dengar berita pasal remaja2 islam yg kene tangkap khaluat pd malam valentine......drpd dpt malu dgn org lain & ALLAH, buat maksiat tu & terus kene tangkap khaluat,kan bagus kalau diorang dok rumah/masjid buat ibadat2 sunat utk malam MAULIDUR RASUL tu....buat r solat sunat ke, sedekahkn doa kpd Nabi MUHAMMAD ke, kan bagus.....dpt pahala lg....klau sambut Valentine & buat bende2 yg x elok & entah pape tu ape dapat..??? malu lg ade r...dah tu berDOSA dgn ALLAH pulak tu......HARAM!!!!!! pastu menjatuhkn maruah ISLAM pd mate dunia.....

papepon sye masih sambut 14 febuari tu....tp bkn sambut Valentine, tp sambut hari lahir abang sulong sye...

*p/s buat abang tersayang: ~Hapi B'day.... moga gembira selalu,dimurahkan rezeki,dipanjangkn umur,di tetapkn iman & menjadi seorang yg kuat iman.... (^_<)Y ~<3

Ahad, 13 Februari 2011

[M/V] 2PM "I'll Be Back" from Still 2:00pm

Jumaat, 4 Februari 2011

~selamat tahun baru Cina...!!! d(^_^)y

olla!!!
hahahaha.....
kejam celik kejam celik, rupenye dah masuk tahun baru Cina....hahaha.....tahun ni kalau x silap sye tahun arnab kan???

~ye!!! cccooommmeeelllnye arnab!!!



nak tahu satu perkara pasal zodiak cina tak?
OK camni sebenarnye.....eem...eham2, kalau menurut orang cina setiap zodiak cina ni ade baik & jahatnye....ade tahun2 mereka akan lemah @ kurang aktif & ade tahun mereka akan terlampau aktif....so sesape yg lahir tahun arnab ni(same r mcm adik sye) mungkin akan dapat tuah pd tahun ni.... so bergembiralah!!! :P

sori kalau sde salah / silap ye.... <3

BuTToN

fb Twitter

Post Menarik & Terkini

get this widget here